Kerti Tó Építés

 

Hívjon: +36 1/999-8591, írjon: vagy kattintson ide és kérjen visszahívást!

 

Hogyan kezdjek hozzá a kerti tó építéshez?

 

Szerencsére tavat építeni könnyű - azonban nem olyan, mint egy gyurmafigura, ami ha nem sikerül rögtön kezdhetjük is újra.

Általában a kerti tó építés 10-15-20 évre szól, fontos, hogy ennek megfelelő mennyiségű időt töltsünk a tervezéssel.
Érdemes átgondolni, hogy:

 • mennyi pénzből gazdálkodhatunk,
 • milyenek a talajviszonyok,
 • milyen élőlényeket szeretnénk a tóba, vagy kerti tó köré telepíteni,
 • öntisztuló, esetleg szűrőrendszerrel ellátott tavat készítünk,
 • hogyan szeretnénk eltűntetni a tófólia kilátszó részeit,
 • kell-e a tó körül a termőtalajt cserélni?
 
 
 

Ezekből adódóan a tómélységet, a meder kialakítását, kövek és esetleges díszítőelemek rögzítését, a partvonal szintezését is előre érdemes átgondolni.
Persze, ha mindez túl soknak tűnik vagy szeretnénk biztosra menni, akkor profikra is bízhatjuk kertünk szépítését.

Bevásárlás

Mindenekelőtt tájékozódjunk, hogy honnan érdemes beszerezni a kerti tó építéshez szükséges dolgokat (növények, tófólia, geotextília, kövek, halak stb.). Pl. a tófólia árak esetében óriási különbségek vannak - egy kis időráfordítással rengeteg pénzt spórolhatunk, ha nem feltétlenül a legközelebbi kertészetben vásárolunk mindent.

Földmunka

Az építés a földmunkával kezdődik – kézzel, vagy géppel. A kerti tó vízmennyisége később meghatározó a tó élővilága szempontjából, így kellő vízmennyiség bővíti a lehetőségeinket.

Érdemes lehet a partvonalat és a különböző mélységeket, lépcsőket előre kijelölni.

A meder kialakítása

Alakítsuk ki a medret változatosra – legyenek gyorsan mélyülő részek, lankás részek, alakítsunk ki lépcsőket (az elhelyezendő növények vízmélység-igényének megfelelően).
Szempontok a mederhez:

 • a tavirózsának a legideálisabb a 80 cm-es mélység;
 • a halak 110 cm-es mélységen biztonsággal áttelelnek;
 • gyorsan mélyülő, függőleges falú részeken kevésbé melegszik fel a tó vize, ami előnyös lehet az algásodás megelőzésére, ill. a halaknak is;
 • a lépcsők mélységénél vegyük figyelembe, hogy nemcsak a növény mélység-igényét kell figyelembe venni, bele kell számolnunk az ültető-kosár méretét is;
 • ha a lankásabb részeket szeretnénk apróbb pl. folyami kavicsokkal beborítani, gondoljunk arra, hogy azok belecsúszhatnak a kerti tó mélyebb részeibe is, a rögzítésükről gondoskodhatunk a meder kialakításával is, pl. ha egyfajta gátat építünk a kövek és a meder mély részei közé,
 • gereblyézett, homogén felületet alakítsunk ki.

Tófóliázás

Ha kész a meder, a kerti tó építés következő lényeges kérdése a szükséges tófólia mérete – ehhez tanács a Tófóliázás pontban.
A keletkezett felesleget tegyük el, később akár sérülések javítására is felhasználhatjuk!

Választhatunk gumi alapú, vagy PVC alapú tófóliát. A két anyag között a felhasználás során nincs lényeges különbség, sokkal inkább a gyártás folyamatában, az alapanyagokban. Talán a gumi alapú hátránya, hogy a gyártás (vulkanizálás) során az anyagból felszabaduló kén később a vízben kioldódhat, ami nem kedvez az élőlényeknek. Ennek megfelelően vásárlás előtt érdemes tájékozódni a gumi tófólia (EPDM) felhasználhatóságának biztonságáról kerti tóban. Másik markáns különbség: a PVC tófólia ára, és a gumi alapú szigetelő anyag ára...

A fóliát a behelyezésnél nem szükséges minden szegletbe bepréselni, ezt a munkát majd a víz (súlya) elvégzi. Éppen ezért a tófólia szélét ne rögzítsük mielőtt fel nincs töltve a tómeder 70-80%-ig, mert akkor túlzottan megfeszül, sérülékennyé válik az anyag!

Plusz védelem gyanánt érdemes geotextíliát tenni, amely védelmet jelent gyökerek, éles tárgyak, földalatti rágcsálók ellen. A geotextilíia 200 gr/m2-es kivitele normál esetben a megfelelő.

A partvonal kialakítása

Igyekezzünk vízszintbe hozni partvonalat!
Használjunk vízmértéket, melynek a végére érdemes derékszögben elálló vonalzót, vagy merev mérőeszközt erősíteni. Töltsük fel a tavat 80-90%-ig és a partvonalra lehelyezett vízmértéket a vonalzós felével lógassuk a víz felé, állítsuk vízszintesre. A korábban felerősített pl. vonalzó ekkor belelóg a vízbe. Olvassuk le, hogy a víztükör hány cm-nél van, majd a tópartot szükség esetén töltsük fel, vagy faragjuk le, hogy mindenütt ugyanazt a számot mutassa a vonalzó, mikor belelóg a kerti tó vizébe.
Kialakíthatunk egy 1-2 cm-rel alacsonyabb partszakaszt, ami esőzések esetén túlfolyóként szolgálhat, esetleg erre az oldalra vízigényes, mocsári növényeknek kész kis mocsarat is létrehozhatunk!

A tófólia elrejtése

A kerti tó építésének egyik utolsó mozzanata a kilógó tófólia eltüntetése. Erre csak akkor kerüljön sor, ha már legalább 90%-ban fel van töltve a tó.
Használjunk ehhez még köveket és növényeket is. Ehhez tanácsokat a tófólia elrejtéséről szóló oldalunkon talál.

A víz karbantartása

Keringtessük a vizet!
Érdemes akár egy nagyon egyszerű búvárszivattyú segítségével a mélyebb részeken lévő vizet felhozni a felszínre, megforgatni azt. De választhatunk biológiai szűrővel ellátott tószűrő rendszert is, melyek vegyszerek nélkül tisztán tarthatják tavunk vizét. Kialakíthatunk magunknak is szűrőrendszereket! A nád nagyszerű természetes szűrő, olykor szennyvíztisztítókat is létesítenek ezzel a megoldással. A kerti tó mellé – gondosan eltakarva pl. növényekkel – helyezzünk el egy esővíz gyűjtő hordó és ültessünk bele nádat. Majd egy egyszerű szivattyúval a hordó felső részén bevezetjük a kerti tó vizét, mely lefele átfolyik a nád gyökérrendszerén, ugyanis alul egy másik lyukon kifolyik a víz – vissza a tóba.