Tófólia Javítás

 

Hívjon: +36 1/999-8591, írjon: vagy kattintson ide és kérjen visszahívást!

 

Tófólia javítás

 

Az általunk gyártott tófólia PVC alapanyagú.
Ebből adódóan a fólia kétféleképpen javítható:

  • olyan PVC kontaktragasztó segítségével, mely a lágy (!) PVC-t köti, ragasztja (az alábbiakban erről olvashat részletesen)
  • hőlégfúvó segítségével
 
 
 

Ragasztáshoz javasoltak a nem "tófólia ragasztó" elnevezésű ragasztók is pl. Bauder PVC kontaktragasztó (nálunk 4,4 kg-os kiszerelésben vagy ebből kimérve fél literenként vagy decinként kapható). A Pálmatex, leírása alapján csak kemény PVC esetén használható. Ragasztó vásárlásakor érdemes az eladó tanácsát kikérni, hogy mely ragasztó alkalmas lágy PVC-hez.

A tófólia saját anyagával foltozható, ezért telepítésekor érdemes a sarkokat és az anyagfelesleget levágni, tenyérnyi, ovális foltokat készíteni és eltenni, ha esetleg későbbi sérülést, kilyukadást javítani kellene.

A lyuk, sérülés megkeresése

Az első teendő a tófólia sérülésének megkeresése. Ennek legegyszerűbb módja, hogy meg kell várni, amíg a vízszint eléri a legalacsonyabb pontját, azaz nem csökken tovább. Így kiderül, hogy körülbelül milyen magasságban van a sérülés.

Alaposan át kell nézni a vízszint közelében (kicsivel alatta és felette is) a tófólia felületét. Érdemes odafigyelni, mert akár több sérülés is lehet!

A felület előkészítése

A lyuk befedését célszerű, a korábban már említett módon a tófólia saját anyagával végezni. Ennek mérete kb. tenyérnyi legyen (szükség esetén nagyobb).

A tófólia és a folt felülete legyen kosz- és pormentes. Lemosás után érdemes hígítóval is áttörölni.

A tófólia vastagságától vagy erősségétől függően érdemes a találkozó felületeket smirglipapírral vagy drótkefével kissé átdörzsölni a jobb ragadás érdekében.

Foltozás

A foltot és a tófólia felületét is érdemes bekenni ragasztóval, majd 3-5 percig száradni hagyni.

A foltot helyezze a tófóliára úgy, hogy a lyuk a folt közepére kerüljön. A folt belsejétől kifelé simítsa ki az anyagot.

A levegőmentes találkozás érdemében hengeres tárggyal - pl. sörös- vagy borosüveg - hengerelje át alaposan a felületet.

Ezt követően 24 órát hagyja száradni a ragaszást.

A kerti tó visszatöltése

A foltozás után ne töltse fel a kerti tó vízét teljesen! Fontos, hogy ellenőrizze a folt vízzárását, így csak annyi vizet töltsön vissza a tóba, amennyi ahhoz kell, hogy a vízszint a folt felett legyen. Jelölje meg a vízszintet pl. egy fehér filccel és ezután várjon pár órát, ami elég lehet ahhoz, hogy észrevegye a vízszint csökkenését.

Ezt követően érdemes a vízszintet fokozatosan növelni, alkalmanként 10-15 cm-rel, így felfedezheti az esetleges további lyukakat is.