Tófólia Védelme

 

Hívjon: +36 1/999-8591, írjon: vagy kattintson ide és kérjen visszahívást!

 

A tófólia védelme – elő-munkák hosszútávra?

 

A tófólia védelme alapvető feladatunk, ha sokáig szeretnénk élvezni kerti tavunk szépségét. Az alábbiakban néhány aranyszabályt és ötletet olvashatnak, melyeket a tó tervezésénél, előkészítésénél érdemes megfogadni:

 
 
 

A meder formája

Kerüljük a szögletes formákkal teli medret!
A túl sok szögletesség nagyon sok anyagfelesleget és durva gyűrődéseket eredményezhet. Egy lágyabb, íveltebb formájú és belső kialakítású kerti tó természetesebb, emellett könnyebben és úgy tudjuk telepíteni a tófóliánkat, hogy az kevésbé van kitéve sérüléseknek.

Védelem szúrással szemben

Gyökerek, éles kövek stb...
Érdemes a kiálló gyökereket a meder falánál mélyebben visszavágni, az élesebb köveket eltűntetni, vagy elfedni. Erősebb, nagyobb gyökereknél mindenképpen gyökérállósági tanúsítvánnyal ellátott tófóliát válasszunk!

Geotextília

Használjunk geotextíliát, vagy egyéb védőréteget!
Geotextíliát használni minden esetben érdemes, de nem mindig kötelező... A tófóliát megvédhetjük geotextíliával a földalatti rágcsálókkal, érdes felületekkel, pontszerű nyomódással szemben. A geotextília helyettesíthető egyéb dolgokkal, pl. megfelelően erős és nem bomló szőnyeggel. A földalatti rágcsálók elleni leghatékonyabb védelem, ha olyan anyagba ütköznek, mint pl. az üvegszál, amely megszúrja az orrukat és nem ásnak tovább... Erre alkalmas az üvegfátylas PVC védőréteg, vagy vékony üveggyapot réteg. Ezt elegendő addig a mélységig fektetni (80-100 cm), ameddig le is ásnak a rágcsálók.

Homokágy

Készítsünk homokágyat!
A köves felületeket a legegyszerűbben néhány cm-es homokréteggel fedhetjük le. Homokágy helyettesítheti a geotextília használatát is, de a leghatékonyabb a kettő együttes használata.

Masszívabb védelem

Masszív, vastag védőréteg a legszélsőségesebb esetekben:
durva felületek, igen agresszív gyökerű növények esetén (1.0 mm-nél vékonyabb fóliánál mindenféle fás szárú gyökér esetén, vagy 1.5 mm-nél vékonyabb fólia esetén, ha nád gyökerével van dolgunk) használjunk olyan anyagot, mely szinte áthatolhatatlan, időtálló, mégis formálható. Ilyen a karbitos PVC lemez, mely igen vastag (2,5-3 mm), PVC alapanyagának köszönhetően idomul a mederhez és néhány négyzetméteres felületben is igen kedvező áron juthatunk hozzá.

Pontszerű nyomódások

Kerüljük a pontszerű nyomódást!
Ha valahol pontszerűen nyomódik a fólia, ott az anyaga hamarabb veszít rugalmasságából, ellenállóságából. 6-8 év alatt sokkal rosszabb állapotú lehet itt a fólia, mint az egyéb részein.

Kutyák esetén

Beugráló kutyák miatt:
elegendő a vékonyabb pl. 0.8 mm-es fólia is, ha a fólia szélétől a szükséges mélységig lefedjük a fóliát azokon a részeken, ahol a kutyánk körme, fogai érhetik – akár csak a partszakaszon. Persze a legbiztosabb, ha a fólia vastagsága 1.0 mm - 25 kg-os súlyú kutyákig, ennél nagyobbaknál pedig 1.2 mm-es vastagságút érdemes használni.