Tófólia Minőség, Minőségi Tófólia

 

Hívjon: +36 1/999-8591, írjon: vagy kattintson ide és kérjen visszahívást!

 

Milyen minőségű legyen a tófólia?

 
"A gyenge minőség miatti csalódás érzése mindig hosszabb, mint a diadalmas öröm az alacsony ár miatt."

Tófólia árkalkulátorunkkal gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő tófóliát.

A minőség és az ár

A tófólia minősége és ára között szorosabb az összefüggés, mint gondolnánk!
A tófóliák piacán nagyobb az árverseny annál, minthogy bárki sokkal többet kérhetne el egy márkanév, jó megjelenésű honlap, vagy gyors kiszolgálás miatt ugyanazért a termékért.

Vastagság = minőség?

A minőség nem egyenlő a vastagsággal. Nem biztos, hogy többet várhat egy olcsóbb 1.2 mm-es PVC tófóliától, mint egy jobb minőségű és drágább 1.0 mm-es PVC tófóliától.

UV állóság

Az UV állóság nem egyenlő azzal, hogy a fólia örökéletű. Nem megy tönkre tavaszról őszre, de előbb-utóbb "megeszi az idő vasfoga".

Eltérő alapanyag = más anyagjellemzők, más élettartam, eltérő megbízhatóság

Tegyen különbséget az eltérő alapanyagú tófóliák között! A kerti tó építő piacon elérhető különböző anyagok:

  • gumifólia (EPDM)
  • BTL tófólia (szövött, erősített HDPE és LDPE kompozit)
  • nem újrahasznosított, szűz lágy PVC tófólia
  • újrahaszonsított lágy PVC tófólia

Nem ugyanaz vonatkozik egy újrahasznosított PVC tófóliára, egy (nem újrahasznosított) tiszta PVC-ből készült tófóliára, egy EPDM (gumi) fóliára, vagy éppen egy BTL tófóliára (HDPE alapú). Ebben a kérdésben kérje olyan szakember vagy forgalmazó véleményét, aki lehetőleg nemcsak egyféle fóliát értékesít!

Hosszabban is érdekli a kérdés? Kattintson!

Ha tófóliát keres jellemzően két lehetősége van: kertészeti áruházak vagy internet.
A kertészeti áruházak a magas fenntartási költségeik és a tőlünk nyugatra gyártott fóliák magas bekerülési költsége miatt általában a - közelség kényelméért cserébe - magas árat szabnak. Az interneten már találunk meglepően alacsony áron is tófóliát és igen drágán, kiváló minőséget is.
Lássuk, miből választhatunk!

Gumifólia (EPDM)

Drága, viszont rendkívül hosszú élettartamú (40-50 év), precíz gyártástechnológiával készül, kiváló minőségű tófólia. Kevésbé a nagy anyagerősség, mint inkább a nagy nyúlékonyság, rugalmasság jellemző rá. A fólia anyaga nem zsugorodik. Toldásokhoz, javításokhoz speciális segédanyagok szükségesek, ehhez házilag is hozzá foghatunk.

Polietilén, más néven mezőgazdasági, agro- vagy kerti fólia

Itt rövidre zárható a téma: inkább palántázáshoz használjuk, ez a fólia nem tószigetelésre lett kitalálva. Jó eséllyel 2 szezont bír.

Lágy PVC tófólia

Itt már nagy a szórás, nagy a választék, nehezebb eligazodni.

Első kérdés, hogy mi várható el egy PVC tófóliától normál felhasználásban, azaz kerti tó bélelése esetén? A PVC tófólia szerkezete az évek során változik, anyaga öregszik. Jó példa erre, hogy 10 évnél öregebb PVC tófóliát ragasztani vagy hegeszteni már nehéz. Ipari felhasználásban (tetőszigeteléseken, betonréteg alatt stb.) előfordul egészen hosszú, akár 20 éves vagy e fölötti élettartamú PVC, azonban kerti tavaknál ez igen ritka. Vevőink beszámolói szerint a legöregebb PVC tófólia, amelyet cserélniük kellett, 17 éves volt. A tapasztalat egyedi, de sokan osztották meg velünk az elmúlt években. Röviden tehát a válasz, hogy minőségtől függően 8-18 év a reális elvárás egy PVC tófóliától.

A PVC tófóliák egy része újrahasznosított alapanyagú, másik része nem újrahasznosított, azaz tiszta PVC-ből készül megfelelő adalékokkal. Mindkét esetben az alapanyag minősége (és a gyártástechnológia), valamint az ár szorosan összefügg. Az újrahasznosított PVC tófólia is lehet egészen jó (lágy, relatív erős, hosszú élettartamú)! De mi van, ha a gyakorlat az, hogy a gyártó a költségeit minimalizálja? Ennek eszköze lehet, hogy minél olcsóbb hulladék PVC-ből dolgozik, a drága alapanyagot pedig olcsóval hígítja; ahány gyártás, annyi féle a végtermék és sokszor az emberi tényező is hozzá tesz, vagy épp elvesz a megvásárolt tófólia minőségéből. A legnagyobb probléma tehát a megbízhatatlanság és az árak alapján feltételezhető minőségi problémák, a rövidebb élettartam. A legolcsóbb kategóriában találunk eltérő néven nagyon hasonló áron és feltételek mellett tófóliákat, ezek jellemzően ugyanattól a gyártótól származnak azonos minőségben (pl. 1.0 mm nettó 599-699 Ft / m2). Könnyen beazonosíthatóak az azonos tekercsszélességről és a mintázatukról: rombusz- vagy kockaminta. Az ilyen mintázatú fóliák tapasztalataink szerint könnyebben repednek és a négyzetméterre eső súlyuk is kisebb, hisz ilyen mintázattal kevesebb alapanyag felhasználás esetén is megvan ugyanaz a vastagság (!), mint a sima felületű vagy homok/selyem mintázatú társaik esetében.

Újrahasznosított PVC tófóliák között is találunk több tanúsítvánnyal rendelkező, jobb minőségű PVC tófóliákat, valamivel drágábban (pl. 1.0 mm nettó 700-800 Ft / m2). Itt jellemzően eltérő mintázatú az anyag és a tekercsszélesség is más.

A nem újrahasznosított, tiszta PVC tófóliák esetén a vásárló segítségére az kereskedők árversenye lehet. Minél drágább, annál magasabb a beszerzési és az előállítási költsége. Ez sok tényezőből áll, nem is próbálkozunk ezek kifejtésével. Inkább annyit tanácsolunk, hogy érdemes a legolcsóbbat és a legdrágábbat kihagyni és jó eséllyel megvan a jó minőség, az árazást illetően pedig az arany középút. Ezek a fóliák jellemezően sima felületűek vagy szőtt anyaghoz hasonló mintázatuk van, illetve 2 m széles tekercsekből hegesztik méretre.

BTL erősített tófólia

A hazai forgalomban a legfrissebb termék, mégis - Észak-Amerikában a '80-as évek óta használják, évente több millió négyzetméter kerül belőle felhasználásra - van múltja.

Anyagában szőtt, HDPE alapú, rendkívül erős és könnyű tófólia. Több száz, akár több ezer négyzetméternyi egybefüggő fólia lepel készíthető belőle, hisz anyagerőssége elbírja, alacsony súlya pedig lehetővé teszi. Precíz gyártástechnológiával készül, magas minőségű termék. Élettartamát tekintve a nagyon jó minőségű PVC tófóliák és az EPDM (gumi) között van – felhasználástól függően 20-30 év. Árfekvése ott van, ahol egy nagyon jó minőségű 1.0 mm-es PVC tófólia vagy egy gyenge minőségű 1.5 mm-es PVC tófólia, mégis mindkettőnél többet tud. Anyagerőssége nemcsak ezeket, hanem a gumifóliáét is jelentősen meghaladja, azonban nem nyúlik, és nem is zsugorodik, alaktartó. A kis anyagvastagságnak köszönhetően a legbonyolultabb mederbe is betehető, mint minden tófólia, gyűrődések segítségével szépen felveszi a meder formáját, a víz súlya pedig lenyomja.

Végül egy kis gondolatébresztő útravaló a további nézelődéshez...

Egy közös van a legdrágább és a legolcsóbb tófóliában: mindkét esetben sokba kerül a választás.

FIGYELEM: Számos forgalmazó a jellemzően kocka- vagy rombuszmintáról felismerhető olcsó PVC tófóliát kiváló minőségű, prémium tófóliaként árulja - sokszor hamis ígéretekkel. Forgalmazónként ugyan eltérő a "márkanév", de mindig ugyanaz a gyártó. Árulkodó a szinte megegyező árfekvés és a fólia mintázata, amely a gyártósor lenyomata. Az alacsony ár, alacsony előállítási költséget feltételez, ez pedig egyenesen arányos a minőséggel. Bár a legolcsóbb PVC tófólia is alkalmas vízszigetelésre, azonban tudni kell, hogy minősége jellemzően 20-40%-al alacsonyabb a márkás, valóban kiváló minőségű tófóliával szemben, élettartama sajnos akár a fele is lehet.
Vásárláskor győződjön meg a tófólia mintázatáról (lásd alábbi fotók) és az ígért minőséget szavatoló dokumentumokról!
Nem érdemes bedőlni a hosszú garanciára vonatkozó ígéreteknek, ha még számlát sem kap...

Az egyes márkák közötti minőségbeli különbségeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze.

 
 
Jellemző / Márka   BTL™ tófólia
Firestone® tófólia
PVC tófólia
Megjelenés
(minta, felület)
  szövött minta
Pontec® tófólia
teljesen sima
Pontec® tófólia
homokminta vagy sima
SICOFOL® tófólia Pontec® tófólia
Illesztések   profi hegesztés vulkanizálás profi hegesztés
Anyag   prémium minőségű HDPE és LDPE prémium minőségű EPDM (gumifólia) tiszta vagy újrahasznosított PVC
UV védelem   erős nagyon erős erős
Gyökérállóság   BTL™-24-től 1.02 mm-től 1.0 mm-től
Tanúsítványok, engedélyek   ISO 9001:2008 ISO 14001, ISO 9001:2000 ISO 9001:2009
Garancia   10 vagy 20 év 21 év 10 év